Gaan De Útlopers voor Fries succes zorgen?

NKD Utlopers

De Útlopers uit Sneek traden nog niet eerder op in Voorthuizen, maar kijken uit naar 1 juli als ’s avonds om 19.00 uur de NKD­ strijd losbarst. “We bestaan sinds augustus 2009. Al jaren was het een idee van een aantal van de vijftien muzikanten om een dweilorkest op te richten. Maar zoals vaak bij dat soort projecten, bleef het aanvankelijk bij een ‘luchtkasteel’.

Maar binnen enkele maanden werd er toch een bezetting gemaakt, een oefen- locatie geregeld en werden er nummers ingestudeerd. Toen de eerste aanvraag binnenkwam, had de groep nog één probleem. Er was geen naam.”

“Diverse titels en leuzen waren de revue al gepasseerd, maar het was het allemaal net niet. Toen de muziekrepetitie voor de zoveelste keer te laat begon en veel te laat eindigde, riep de basedrummer: “We kenne wel de Útlopers hete, ’t loopt bij ons altijd út!” Daarmee was Blaaskapel De Útlopers was een feit.”

De Útlopers verzorgen ieder jaar meer dan vijftig optredens. Tijdens talloze evenementen, (dorps)feesten en bruiloften zorgt dit dweilorkest voor een vrolijke noot. Zo speelden de vijftien heren twee keer tijdens het TROS muziekfestival, maakten ze diverse keren feest tijdens de EK- en WK-afstanden schaatsen in het Thialf stadion in Heerenveen. Ook zijn ze graag geziene gast tijdens het carnaval in zuidelijk Nederland, taptoes en optochten door het gehele land. “En we zijn natuurlijk ieder jaar een volle week van de partij tijdens de Sneekweek in hun eigen Sneek.”

Niet alleen in Nederland kent men De Útlopers, ook ver buiten de landsgrenzen hebben mensen kennis gemaakt met de gezelligheid uit Sneek. De Útlopers houden van uitdaging en doen daarom jaarlijks mee aan zogenaamde dweildagen, wedstrijden voor dweilorkesten. En niet zonder succes. In 2015 én 2016 werden ze Nederlands kampioen door de Bemmelse Dweildag te winnen. In 2016 hebben De Útlopers hun eerste internationale kampioenstitels binnen weten te slepen. Ze werden namelijk Belgisch kampioen in Halle en tijdens de EURO musiktage in het Duitse Bösel hebben ze de Showklasse gewonnen.

De Útlopers pakken het graag groots aan en durven te dromen over meer dan alleen muziek maken. Eind 2013 schafte de band hun eigen bus aan. Een ideaal vervoersmiddel om met z’n allen -inclusief instrumenten- van A naar B te komen. De bus is een rijdend kunstwerk met daarop de kleuren en het logo van De Útlopers en op het dak -natuurlijk- de Friese vlag. Begin 2016 volgde wederom een grote mijlpaal voor De Útlopers. Een langgekoesterde wens ging in vervulling door de aankoop van een eigen pand. Dit pand werd nieuw gebouwd aan de rand van Sneek en doet dienst als repetitieruimte, vergaderruimte en natuurlijk als stalling voor de bus.” De Útlopers kunnen wel eens voor een verrassing gaan zorgen in Voorthuizen.

Dit vind je misschien ook leuk...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com